Dieta ujemnych kalorii brzmi jak idealny przepis na odchudzanie: im więcej zjesz, tym mniej kalorii dostarczysz do organizmu. A co za tym idzie, schudniesz. Oczywiście, prawda jest nieco bardziej złożona. Produkty, które zawierają mniej niż 0 kalorii, nie istnieją. Jednak dieta ujemnych kalorii istnieje jak najbardziej. Co zatem jeść, by bilans kaloryczny był ujemny? Oto zasady diety ujemnych kalorii.
Dieta ujemnych kalorii - na czym polega
Założenie diety ujemnych kalorii jest proste. Tajemnica tej diety polega na spożywaniu produktów, których strawienie zużywa więcej kalorii, niż te produkty dostarczają. Taki proces nosi nazwę ujemnego bilansu kalorycznego. Zasada jest więc prosta: im bardziej bogate w te produkty posiłki, tym większa szansa, że w ciągu dnia zjesz mniej kalorii, niż potrzebujesz.
Które produkty dostarczają ujemnych kalorii
Owoców i warzyw, które dają ujemny bilans kaloryczny, jest całkiem sporo, są to m.in.: brzoskwinie, cykoria, jabłka, karczochy, maliny, mandarynki, mango, marchew, melon, papryka, pomarańcze, por, rzodkiewki i szpinak oraz zioła: bazylia, estragon, mięta, szałwia, tymianek. Ale najwięksi sprzymierzeńcy w utrzymaniu szczupłej sylwetki, to:
-
Seler naciowy – „król” ujemnych kalorii – 100 g dostarcza 15 kcal, a organizm potrzebuje 95 kcal, żeby go strawić. Poza tym seler naciowy wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, zapobiega zaparciom, jest bogatym źródłem witaminy A i z grupy B oraz żelaza i selenu, a także błonnika, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.
-
Sałata – 12 kcal w 100 g, przy czym warto dodać, że główka sałaty masłowej waży 220 g, czerwonej karbowanej – 120 g, rzymskiej – 350 g. Najcięższa jest sałata lodowa – główka waży 400 g. To oznacza, że w jednym liściu sałaty masłowej jest 1 kcal, a w jednym liściu sałaty lodowej – 6 kcal. Sałata zawiera dużo mikroelementów, m.in. żelaza, manganu, magnezu, jest wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy C, E i z grupy B, przyspiesza przemianę materii, poprawia pracę jelit. Aby sałatka z sałaty była niskokaloryczna, nie należy dodawać do niej dressingów i dodatków jak majonez czy śmietana.
-
Ogórki – 13 kcal w 100 g. Oprócz tego ogórki przyspieszają trawienie, usuwają nadmiar wody z organizmu i pomagają usunąć toksyny. Świetnie też gaszą pragnienie. Ogórki zachowują swoje dobroczynne właściwości, jeśli nie są posolone.
-
Szparagi – 18 kcal w 100 g. Poza tym szparagi usuwają z organizmu toksyny i nadmiar wody, mają działanie antynowotworowe, poprawiają krzepliwość krwi i pracę nerek, przeciwdziałają kamicy nerkowej i chorobie Alzheimera, zawierają rzadkie mikroelementy – azot, siarkę i selen.
-
Brokuły – 33 kcal w 100 g. Oprócz tego brokuły zawierają mnóstwo witaminy C (200 g brokułów w całości pokrywa jej dzienne zapotrzebowanie), wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają nowotworom i nadciśnieniu, wzmacniają kości.
-
Arbuzy – 36 kcal w 100 g. Arbuzy przyspieszają przemianę materii, mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają usuwanie toksyn, są bogatym źródłem kwasu foliowego, wzmacniają kości, mają działanie przeciwnowotworowe.
-
Ananasy – 41 kcal w 100 g surowego ananasa (ananasy z puszki są znacznie bardziej kaloryczne). Poza tym surowe ananasy przyspieszają spalanie tłuszczów i usuwanie toksyn, zapobiegają chorobom układu krwionośnego, stabilizują poziom glukozy we krwi, działają przeciwzapalnie.
-
Grejpfruty – 42 kcal w 100 g (czerwone; w innych odmianach wartość kaloryczna może się nieznacznie różnić). Poza tym grejpfruty przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poprawiają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zapobiegają chorobom serca, zawierają dużo silnych przeciwutleniaczy.