Od tego, co jemy, zależy kondycja i zdrowie, oczywiste więc, że dieta ma wpływ również na wzrok. Dzięki odpowiednim składnikom w pożywieniu możemy sprawić, by mieć zdrowe oczy i poprawić widzenie.
Witamina A – odpowiada za nawilżenie gałki ocznej, jej niedobór jest jedną z przyczyn powstawania tzw. zespołu suchego oka. Ale co ważniejsze, dzięki witaminie A tworzy się rodopsyna, substancja, która poprawia widzenie. Jej brak może powodować kurzą ślepotę (osłabione widzenie w ciemności). Najbogatsze źródła witaminy A to: jajka, marchew, jarmuż, szpinak, pomidory, brokuły, brzoskwinie, morele, śliwki, pomidory, papryka.
Witaminy z grupy B – ponieważ odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mają również wpływ na pracę nerwu wzrokowego. Poza tym pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność gałki ocznej. Najwięcej witamin z grupy B zawierają: jajka, soja, drożdże, kasza gryczana, mięso i wędliny, rośliny strączkowe, ziemniaki, orzechy, nasiona słonecznika.
Witamina C – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych w gałce ocznej, chroni przed działaniem wolnych rodników, zapobiega stanom zapalnym. W przeciwieństwie do innych witamin, tej nie da się przedawkować, ponieważ jej nadmiar organizm sam wydala z moczem. Jeżeli chodzi o przyjmowanie witaminy C, to nie rozpuszcza się – tak jak inne witaminy – w tłuszczach, lecz w wodzie, więc należy ją łykać przed posiłkiem, a nie po. Najwięcej witaminy C znajdziemy w cytrusach, kiwi, ananasach, czarnych i czerwonych porzeczkach, szpinaku, szparagach, natce pietruszki, papryce, brokułach, pomidorach.
Witamina E – zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a kiedy łączy się z witaminą C, chroni przed zmętnieniem soczewki (zaćmą). Bogate źródła witaminy E to: orzechy, migdały, oleje roślinne, jajka, mleko, pomidory, morele, szpinak.
Cynk – chroni oczy przed szkodliwym działaniem środowiska (wiatr, mróz, silne słońce, zanieczyszczenia). Niedobór cynku może stać się przyczyną krótkowzroczności. Najwięcej cynku jest w owocach morza (małże, ostrygi), mleku, jajkach, mięsie, kaszach, orzechach, migdałach, zielonym groszku, fasoli.
Luteina – jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu przeciwdziała mikrouszkodzeniom w naczyniach włosowatych, poza tym chroni oczy przed promieniowaniem UV. Nasz organizm nie produkuje luteiny, trzeba mu ją dostarczać z pożywieniem. Duże ilości luteiny zawierają żółtko jaj, kukurydza i szpinak.
Tłuszcze – ale te zdrowe, czyli kwasy omega-3. Poprawiają widzenie, ponieważ zapobiegają stanom zapalnym i zwyrodnieniu plamki żółtej oraz poprawiają ukrwienie oczu. Bogate źródła kwasów omega-3 to: ryby morskie – tuńczyk, łosoś, makrela, śledzie, a oprócz tego oleje roślinne (tłoczone na zimno) oraz migdały i orzechy włoskie.
Antocyjany – to grupa organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów, które poprawiają widzenie, wzmacniając naczynia włosowate w gałce ocznej i zwiększając ukrwienie oka. Mają także działanie przeciwzapalne. Ich źródłem są ciemne warzywa i owoce: czereśnie, wiśnie, śliwki, winogrona, żurawina, czarne jagody, aronia, borówki, jeżyny, truskawki, bakłażan, czerwona kapusta i czerwona cebula.
udostępnij
Maja Strzeżek
Dziennikarka i redaktorka. Kocha książki, zwłaszcza literaturę faktu i historyczne, oraz operę włoską i klasyków wiedeńskich, zwłaszcza Mozarta. Interesuje się kryminalistyką, psychologią, szczególnie psychologią historyczną, antropologią, medycyną, socjologią i ogólnie kondycją ludzkości.