DOSKONAŁOŚĆ SIECI

Jagna Niedzielska z nominacją w plebiscycie Doskonałość Sieci 2023. Nagrała krótkie wideo

Jagna Niedzielska z nominacją w plebiscycie Doskonałość Sieci 2023. Nagrała krótkie wideo
Fot. arch. bohaterki

Jagna Niedzielska na swoim blogu, koncie na Instagramie i w podcaście podpowiada, jak przygotować bezczelnie pyszny wegański żurek, ocalić pączka i przygotować włoski obiad za 12 zł. Dzięki niej można jeść zdrowo i smacznie, a przede wszystkim nie marnować jedzenia i pieniędzy. Za propagowanie życia "zero waste" redakcja twojstyl.pl i Ambasadorka kategorii Edukacja, Agata Młynarska, nominowały Jagnę Niedzielską w plebiscycie Doskonałość Sieci 2023.

Jagna Niedzielska z wykształcenia jest prawniczką, a z zawodu... kucharką. W jednym z wywiadów przyznała, że kiedy podjęła decyzję o porzuceniu togi na rzecz fartucha, czekało ją sporo wyzwań, z których największym było przekonanie do tego wyboru własnej mamy. Jak sama przyznaje, wśród wielu przeszkód na swojej drodze, które musiała pokonać, wyjątkowo uciążliwa była armia niedowiarków.

Chcesz funkcjonować w gastronomii? To musisz posiadać tyle samo pokory, co sił, żeby rozpychać się łokciami – tłumaczyła Jagna Niedzielska w rozmowie z dziennikarzem jednego z serwisów internetowych.

Niedzielska, która przez pewien czas trenowała boks, wiedziała jak poradzić sobie w zdominowanym przez mężczyzn świecie gastronomii i nie tylko zajęła w nim mocną pozycję, ale też stworzyła własną niszę, będąc jedną z najpopularniejszych w Polsce propagatorek gotowania "zero waste".  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jagna Niedzielska #bezresztek (@jagna.niedzielska)

Propagatorka nurtu zero waste

Jej kariera zawodowa mogłaby spokojnie sprowadzić się do pracy we własnej restauracji i firmie cateringowej oraz tworzenie kart dań dla cudzych restauracji. Ale gotowanie, a posługując się słowami samej Jagny "kombinowanie w kuchni" to jej pasja, więc pozostanie na tradycyjnej drodze zawodowej nie było Niedzielskiej pisane. Decydujące jednak okazały się wartości wyniesione z domu:

Gotowanie i jedzenie u mnie w domu było najważniejsze – opowiedziała Jagna Niedzielska w rozmowie z dziennikarką So-Magazyn. – U moich rodziców panował wręcz fanatyzm gotowania, ale też fanatyzm szacunku do produktu. Moi rodzice pochodzą ze wsi, mieszkaliśmy w Rzeszowie. Tato zbudował mamie szklarnię na dachu garażu, do której wychodziła przez balkon i uprawiała w niej najróżniejsze warzywa. W ogródku mieliśmy wszystkie owoce i warzywa świata. Rodzice bardzo zwracali uwagę na to, żeby nasz dom był samowystarczalny. Kiedy przyszedł boom na plastik moja mama strasznie się na nas wkurzała, jeśli wracaliśmy z plastikową torbą do domu. Zwracała też uwagę na sposób przechowywania żywności. No i najważniejsze – mieli trzy kompostowniczki, trójkę dzieci, które zjadły wszystko co niezbędne (śmiech). Ta moja eko misja w dużej mierze wynika z tego, co wyniosłam z domu.

Nurt zero waste stał jej się bliski także za sprawą pracy. Bo, jak sama podkreśla, "kiedy się prowadzi działalność gastronomiczną, to nie opłaca się wyrzucać jedzenia – to jest nieekologiczne i nieekonomiczne". Jagna Niedzielska odbyła odbyła staże w restauracjach zero waste (Silo w Brighton oraz Nolli w Helsinkach), a potem zaczęła mówić o zasadach "bezresztkowego" gotowania publicznie – prowadzić warsztaty i szkolenia, występować w telewizji (m.in. jako prowadząca programy "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" oraz "Widelcem po mapie"). Niedzielska napisała też książkę – poradnik "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jagna Niedzielska #bezresztek (@jagna.niedzielska)

A jej działalność w internecie? O blogu kulinarnym Jagny Niedzielskiej pierwszy raz zrobiło się głośno w 2014 roku. Od tamtego czasu, Jagna zbudowała w sieci mocną pozycję i zaskarbiła sobie sympatię kilkudziesięciu tysięcy odbiorców

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jagna Niedzielska #bezresztek (@jagna.niedzielska)

Życie (prywatne) zero waste według Jagny Niedzielskiej 

Jak zauważyły prowadzące podcastu "Po macoszemu" "w swojej misji ekologicznej Jagna Niedzielska zapędziła się tak bardzo, że męża i dziecko też ma z drugiego obiegu". Tomka "Borsuka" Zarembę, sommeliera, Niedzielska poznała na imprezie u znajomych:

Tomasz był w kiepskiej formie, miał złamaną nogę. Przyszedł z synem, a ja z moim byłym chłopakiem – wspominał w rozmowie z dziennikarką Hygge Blog. – Po prostu poznaliśmy się i zauważyliśmy, o tak. A potem ja rozstałam się z chłopakiem i nasze drogi się ponownie skrzyżowały. Pierwsza randka trwała 9 godzin, obeszliśmy 5 knajp i nie mogliśmy przestać rozmawiać, ale wypadało w końcu wrócić z tej randki. Jestem córką hrabiny Alicji z Podkarpacia – pierwsza randka to 2 godziny i do widzenia. (śmiech) A tutaj nagle bang! 9 godzin. (śmiech) To był totalny strzał w dziesiątkę. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomasz Zaremba (@tomasz.borsuk.zaremba)

Para pobrała się pod koniec 2021 roku podczas zorganizowanej w ciągu 24 godzin uroczystości. Jagna Niedzielska wraz z mężem, jego synem Heniem i psem w Warszawie, ale marzy o przeprowadzce do Wrocławia. Tymczasem, razem z mężem stworzyła swój drugi dom w Szczawno-Zdroju, remontując zabytkowy budynek z 1932 roku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jagna Niedzielska #bezresztek (@jagna.niedzielska)

Więcej na twojstyl.pl

Zobacz również