Gdzie znaleźć najlepsze pączki w Warszawie? Karnawał inspiruje, aby w menu nie brakowało faworków, donutów, oponek z twarogiem czy tradycyjnych pączków. Oto zestawienie najlepszych cukierni z pączkami w stolicy, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Gdyni, Łodzi oraz we Wrocławiu, które warto odwiedzić - nie tylko z okazji Tłustego Czwartku.
Spis treści
Świętowanie Tłustego Czwartku należy do chrześcijańskich tradycji i jest celebrowaniem ostatniego dnia przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Trwa on aż do świąt Wielkanocnych. W dniu Tłustego Czwartku dozwolone jest objadanie się słodkościami, w których najpopularniejsze to pączki, faworki i oponki z twarogiem.
Dawniej pączki miały wytrawne nadzienia ze słoniny, boczku i mielonego mięsa. Nieodłącznym elementem świętowania tego dnia było zapijanie wytrawnych pączków wódką, która miała ułatwiać proces trawienia. Tradycja jedzenia słodkich pączków pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Popularność wtedy zdobyły słodkie pączki z migdałem lub orzeszkiem w środku. Nowoczesna wersja tej tradycji została z nami do dziś. Nowe rodzaje pączków, ich nadzień, posypek, lukrów i sposobów przygotowania (wegańskie) to najlepszy dowód na niezwykły rozwój sztuki cukierniczej.
Jak doskonale wiemy, w życiu liczy się nie ilość, a jakość. Jeżeli planujecie celebrowanie karnawału lub Tłustego Czwartku, warto zajrzeć do zestawienia polecanych cukierni w Polsce z najlepszymi pączkami. W ich pracowniach cukierniczych powstają wyśmienite pączki z różą, amerykańskie donuty, wegańskie pączki czy oponki - wszystkie słodkie wypieki, których warto spróbować w czasie karnawału.
Belvedere Café na Krakowskim Przedmieściu to nowe i wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy. Kawiarnia zachwyca unikalną ofertą słodkości. W Belvedere Café na gości czeka wybór tradycyjnych wypieków w klasycznym wydaniu: wuzetka, napoleonka, kremówka, sernik, szarlotka, ekler czy rurki z bitą śmietaną. Miłośników nowoczesnej sztuki cukierniczej ucieszą desery artystyczne w siedmiu wariantach smakowych – specjalność Szefa Kreatywnego Michała Iwaniuka. Na szczególną uwagę zasługują także tradycyjne pączki - słodki symbol Tłustego Czwartku. W ofercie będą wyjątkowe odsłony, jak pączek tradycyjny z nadzieniem z marmolady różanej; orzechowy z kremowym nadzieniem orzechowym, w polewie kakaowej z kruszonymi orzechami; pączek z kremowym nadzieniem waniliowym w polewie cukrowej z pomarańczą, a także pączek z kremowym nadzieniem pistacjowym! Słodką ucztę warto zakończyć kruchymi faworkami, które zachwycają cienką warstwą ciasta i smakiem z dzieciństwa.
Kultowa warszawska cukiernia, która co roku w Tłusty Czwartek gromadzi najdłuższą kolejkę klientów. Nie bez przyczyny, bo pączki z Pracowni Cukierniczej przy Górczewskiej to smak tradycji, z którym trudno konkurować.
Wyświetl ten post na Instagramie
Najbardziej klasyczne pączki, które nie zawiodą fanów tradycyjnych smaków. Pączki z Lukullusa z nadzieniem różanym już należą do kultowych pozycji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Królowa kulinariów to także niekwestionowana mistrzyni słodkości. Pod cukiernią Magdy Gessler „Słodki Słony” gromadzą się tłumy. Powód? Pączki, których bogactwo smaku i ilość nadzienia zwalają z nóg.
Wyświetl ten post na Instagramie
Rzemieślnicza piekarnia specjalizuje się w tradycyjnych francuskich wypiekach i najlepszym pieczywie. Każdego roku z okazji Tłustego Czwartku można liczyć na wyśmienite pączki spod ręki mistrzów. Naszym zeszłorocznymi faworytami były słodkości z nadzieniem z białej czekolady i prosecco, karmelem i orzechem oraz z wiśniami i różą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Ich jagodzianki są uznawane za jedne z najlepszych w Warszawie. To samo dotyczy pączków. Kukułka doskonale wie, że prawdziwy smak kryje się w składnikach najwyższej jakości.
Wyświetl ten post na Instagramie
Warszawski MUUS stawia na pączki w nowoczesnej wersji. W ich dwóch rzemieślniczych cukierniach znajdziecie idealnie okrągłe, lśniące od lukru kuleczki z puszystego ciasta. Szczególnie polecamy nadzienia z powideł śliwkowych, pistacji oraz z wiśni z kremem patissiere.
Wyświetl ten post na Instagramie
Najmodniejsza pączkarnia w Warszawie zachwyca także pięknym wnętrzem cukierni. Ich wariacje na temat amerykańskich donutów, np. z matchą lub lawendą są warte każdej kalorii.
Wyświetl ten post na Instagramie
Lubaszka to sieć cukierni, którą znajdziemy w całej Polsce. Swoje miejsce na liście zawdzięcza wprowadzeniu do swojej oferty wegańskich pączków. Takie roślinne alternatywy szczególnie doceniamy.
Wyświetl ten post na Instagramie
Krakowska La Baguette to cukiernia zakochana we francuskim cukiernictwie. Na co dzień rządzą w niej tarty, ale tradycyjne polskie pączki z naturalnych składników to pozycja, dla której warto wybrać La Baguette, nie tylko w Tłusty Czwartek.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przy ulicy Krupniczej 6 w Krakowie znajduje się cukiernia Michałek, która smaży cudownie klasyczne pączki z tradycyjnymi nadzieniami. Każdego roku w Tłusty Czwartek do Michałka ustawiają się kolejki, więc przed wizytą w ten dzień warto uzbroić się w cierpliwość. Smak gorącego pączka z tej cukierni wynagrodzi Wam wszystko.
Wyświetl ten post na Instagramie
Katowicki Byfyj na Nikiszowcu to nie tylko jedna z najbardziej znanych i cenionych śląskich restauracji, ale także doskonała cukiernia. Rodzina Michalskich zajmuje się cukiernictwem i piekarnictwem od ponad 30 lat. Pączki ich autorstwa już dzisiaj wyprzedają się na pniu. Wniosek? Te kreple (pączki w języku śląskim) są warte grzechu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Cukiernia Pączuś to ukłon w stronę tradycji pączków: smażenie w głębokim tłuszczy, lukier i cukier puder. Klasyk według rodowitych Gdynian.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Cukiernia Justynka to kolejne znane i lubiane miejsce na mapie Gdyni. Po klasyczne pączki ze słodkim nadzieniem czekają kolejki klientów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Poznaniacy doskonale znają się na słodkich przysmakach. W Pączkach w maśle znajdziecie nie tylko rogale marcińskie z bakaliami, ale także pączki o wyjątkowych nadzieniach. Krem cytrynowy, owoce leśne, powidła śliwkowe, pomarańcza, czy Snickers?
Wyświetl ten post na Instagramie.
Rodzinna cukiernia rzemieślnicza postawiła na tradycyjne pączki z wyrafinowanymi nadzieniami. Nasz typ to lemon curd!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Wegańskie pączki znajdziemy już wielu cukierniach w całej Polsce. Te ze Zjadliwości są warte wycieczki do industrialnej Łodzi. Szczególnie pączki z gruszkami i szafranem...
Wyświetl ten post na Instagramie.
Jedna z najlepszych wrocławskich cukierni serwuje także obłędne pączki. Ich hitem jest pączek z nadzieniem z owczej ricotty, aromatyzowanej świeżo startą skórką z pomarańczy. To tylko jeden z wielu powodów, dlaczego musicie odwiedzić cukiernię Gigi.
Wyświetl ten post na Instagramie
We wrocławskiej cukierni Poolish znajdziecie najróżniejsze nadzienia w klasycznych pączkach. Tradycyjne drożdżowe kuleczki z ciasta wypełnione są, m.in. dżemem malinowym, śliwkowym, nutellą czy kremem angielskim.
Wyświetl ten post na Instagramie
Na miłośników amerykańskich pączków czekają wypieki od Bite a Donut. Wyróżniają się delikatnym, puszystym ciastem i oryginalnymi posypkami, które zachwycą fanów słodkości. Przykłady? Białe Kinder-bueno, krem bananowy z Nutellą, mascarpone z malinami czy mleczna czekolada z migdałem.
Wyświetl ten post na Instagramie